Właściwości zdrowotne płatków orkiszowych

Zboża są ważnym elementem procesu zdrowego odżywiania. Dieta wzbogacona płatkami orkiszowymi pozwala na dostarczenie organizmowi dużej ilości błonnika, co pozytywnie wpłynie trawienie. Jest to składnik doskonały do śniadań, co pozwala na rozpoczęcie dnia od dużej dawki składników odżywczych, pozytywnie wpływających na prawidłowe działanie organizmu.

Czym charakteryzują się płatki orkiszowe?

płatki orkiszoweWśród składników zdrowej i zbilansowanej diety, bardzo ważną rolę odgrywa błonnik. Aby spożywać go w odpowiednio dużych ilościach, należy uzupełnić dietę w zboża, takie jak owies czy orkisz. Najlepszym sposobem na to jest spożywanie płatków orkiszowych i owsianych, które są świetnym sposobem na zdrowe i syte śniadanie, dające energię na cały dzień, Płatki orkiszowe są zalecane osobom po przebytym zawale, a także tym chorującym na cukrzycę czy zmagającym się z problemami układu pokarmowego. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi i pozytywnie wpływają na działanie całego organizmu. Poprawiają kondycję włosów i paznokci oraz mogą być wykorzystywane do robienia maseczek na twarz, do jej nawilżania i oczyszczania. Można jeść je surowe, a także ugotowane w wodzie lub mleku. Dodane do domowej granoli lub ciastek będą stanowiły zdrowy dodatek do słodyczy a zrobione z nich owsianki czy placki będą pożywnym śniadaniem, dodającym mnóstwo energii na cały dzień.

Dzięki wzbogaceniu swojej diety w orkisz, można w łatwy sposób dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki błonnika oraz obniżyć cholesterol we krwi. Jest to niezwykle zdrowy dodatek, z pomocą którego można wykonać mnóstwo rodzajów śniadań. Właściwości odżywcze i zdrowotne płatków orkiszowych sprawiają, że jest to jeden z najlepszych sposobów na wprowadzenie do diety zdrowego nawyku żywieniowego.