Linie produkcyjne zajmujące się wytwarzaniem produktów spożywczych znacząco się różnią od linii technologicznych i przemysłowych. Przede wszystkim muszą spełniać inne standardy i posiadać inne atesty, takie które pozwalają im na styczność z żywnością. Inaczej nie można by ich użytkować.

Projektowanie linii dla firm spożywczych

projektowanie linii produkcyjnychCo jeszcze trzeba wiedzieć jeśli chodzi o projektowanie linii produkcyjnych dla przedsiębiorstw w branży spożywczej? Na pewno taka linia musi być dopasowana do profilu działalności firmy. Jedni skupiają się na wafelkach i batonikach, inni na ciastkach, cukierkach czy czekoladkach. Każda maszyna zajmuje się czymś innym i musi być dostosowana do potrzeb działalności. Sam projekt z pewnością musi być tak ustalony, żeby wszelkie maszyny mogły się zmieścić na hali produkcyjnej, jak również by ze sobą współdziałały. Wyprodukowane słodkości musza trafić do opakowań foliowych, kartoników, pudełek ozdobnych czy do woreczków. Zatem produkcja słodyczy oraz opakowań powinna przebiegać w miarę równolegle, tak by jedzenie było od razu zapakowane, opakowanie zgrzewane i dalej były przenoszone na palety, na których będą zabierane do transportu i dalej do hurtowni oraz sklepów. Linia produkcyjna powinna być niezawodna i w pełni sprawna. Dobrze by było, żeby jej programowanie były dosyć łatwe i można było ustalić coś ,,na sztywno” czyli żeby wafelki czy cukierki zawsze wychodziły dokładnie takie same. Zmiana smaku mogłaby niekorzystnie wpłynąć na sprzedaż.

Projektowanie linii technologicznych powinno się odbywać w konsultacji z właścicielem fabryki, jak również z producentem. Wtedy łatwiej będzie im dojść do porozumienia w wielu kwestiach, a cała linia produkcyjna będzie wykonana lepiej niż bez takich wzajemnych ustaleń.

Close Menu