Co raz częściej wybieraną opcją żywieniową w hodowlach zwierzęcych jest robienie kiszonek z materiałów roślinnych. Oczywiście przez długi czas próbowano najlepsze metody i wnioskowano na temat właściwości materiałów nadających się do zakiszania. Najważniejsze było właśnie dobranie odpowiedniego rodzaju folii i preparatów ułatwiających kiszenie. Jakich materiałów się dzisiaj używa?

Jak wybierać folię do kiszonek?

wytrzymała folia do kiszonkiNajwiększą wydajność tworzenia kiszonek dla bydła z całą pewnością uzyskuje się z kukurydzy czy też robiąc sianokiszonki. Może się nam wydawać, że skoro materiał na kiszonkę inny, to i również proces kiszenia będzie się w obydwu przypadkach różnił. Oczywiście nie ma w tym ani trochę nieprawdy. Będzie to spowodowane głównie różnym składem ściętej trawy i kukurydzy. Dlatego właśnie podczas wybierania folii do kiszonek możemy wybierać pomiędzy odmiennymi ich parametrami fizycznymi. Okazuje się, że wytrzymała folia do kiszonki to nie wszystko. Nie da się ukryć, że odporność na uszkodzenia mechaniczne będzie miała znaczenie, jednak są aspekty jeszcze bardziej ważne. Przede wszystkim duże znaczenie będzie miał nawet kolor wybranej do zakiszania folii. Jeśli zdecydujemy się na tą czarną możemy być pewni, że promienie słoneczne w niewielkiej ilości przedostaną się przez jej powierzchnię. Jednak w celu ochrony kiszonki przed promieniowaniem UV do folii dodawane są stabilizatory. W przypadku folii białej, najczęściej używanej do tworzenia balotów sianokiszonki, ona odbija duże ilości światła słonecznego. W każdym przypadku efekt końcowy będzie podobny, jednak niekoniecznie cały proces będzie przebiegał w taki sam sposób. Folia do kiszonek powinna również odznaczać się znaczną elastycznością. Nie da się zatem ukryć tego, że podczas procesu kiszenia masa będzie ulegała zmianom objętościowym. Jeśli folia nie byłaby wystarczająco wytrzymała i nie byłaby odporna na zmiany kształtu i rozmiarów wkładu, mogłoby to doprowadzić do zniszczenia kiszonki.

Nie da się ukryć, że używanie folii do robienia kiszonek gospodarczych jest powszechny. Okazuje się, że to właśnie folia do kiszonki odznacza się najlepszymi właściwościami fizycznymi. Co nam to w rezultacie daje? Oczywiście nie można pominąć faktu, że ma to duży wpływ na jakość kiszonki.

 

Close Menu